Historiska tillbakablickar nr 6

KURIOSA
Sammanställd 1983 av Gösta Jonsson, Alingsås Tidning.

*
En musikkår skall givetvis vara snyggt och enhetligt klädd. Så har det förstås inte alltid varit – ens för populära Kamraterna.
Före den bruna kostymering eller uniform man numera bär, framtonade Alingsåsmusikanterna i blå och grön kostymering, med då vit möss. Mössan aktualiserades 1936.
Men såväl mössan som uniformen var också på tal att avskaffas! Som väl var blev dessa tankegångar avfärdade.

*
Att ha tillgång till dugliga och på annat sätt lämpliga dirigenter, utgör naturligtvis ett måste för en musikkår. Kamraterna har löst den uppgiften vid olika tillfällen genom att anlita musikledare från regementen, främst i Göteborg. I  detta hänseende har verkligen Sven-Arne Gustavsson, bosatt i Lerum, spelat en huvudroll.  I inte mindre än 26 år höll han nämligen samman och drillade kåren.
Ett kort gästspel svarade Karl Severin för. Denna militärmusikant är främst känd för att ha tonsatt ”En afton vid Mjörn”, med text skriven av Karl-Evert Sundelöf.

I dirigentsammanhang måste även poängteras, att kåren ofta haft till gång till egna krafter, som fått rycka in vid behov. Ingen nämnd men heller ingen glömd.

*

När kamraterna 60-årsjubilerade, iklädde sig kåren gröna uniformer. De förutvarande blå, till vilka Hedda Fribergs fond hade bidragit med en tusenlapp, hade tjänat ut.

*

Även vid 70-årsjubileet 1973 förekom uniformsbyte, Då blev det brun kostymering. I oktober samlades man till jubiléeumsfest, den 20:e, eller dagen före en uppskattad och fin jubileumskonsert. Vid middagen betalades 41 kronor kuvertet – lär inte gå att få samma pris vid 80-årskalaset!

Apropå fest är det också tradition för Kamraterna att familjärt företa en utfärd vid ett och annat tillfälle. I år var man i Travemünde och gav där konsert till många lyssnares förtjusning  ??? till tröst, kan antas, för vissa olyckligakasinobesökare.

Dessa utfärder av mera regelbunden art inleddes 1951 med besök i danska vänorten Kastrup/Tårnby.

Norska vänorten Strömmen kom därefter 1958.

År 1969 gjordes en historisk resa tillsammans med Alingsås IF:s representationslag i fotboll ledd av välkände prästmannen och store AIF-spelaren Bengt Hellekant. Man reste nämligen tillLützen i Östtyskland och deltog i firandet av ”Stadt Lützen 700 Jahre”.

1973besöktes sedan finska vänorten Karis

 1978gästades den franska vänorten Mont de Marsan.