Hoppa till innehåll
- Alingsås Skarpskytteförenings Marsch, komp: okänd, arr: okänd
Skarpskytteföreningen fanns i Alingsås på mitten av 1860-talet.
- Till Fronten (oktett – Marsch), komp: Sam Rydberg
Sam Rydberg (1885–1956) var militärmusiker trumpetare vid Ing.1 i Stockholm. Känd som en av Sveriges flitigaste marschkompositörer. “Till Fronten” är även Karlsborgs luftvärnsregementes marsch.
- Fiddler On The Roof (potp.), komp: Jerry Bock, text: Sheldon Harnick
Fiddler On The Roof bygger på en berättelse av den rysk-judiske författaren Sholom Aleichem. Bearbetad för blåsorkester av Trevor L. Sharpe.
- En Afton Vid Mjörn (Vals), komp: Karl Severin, text: Fritz Gustav Sundelöf
En Afton Vid Mjörn skrevs av Karl Severin (1895–1953) som var musiker I Göteborgsorkestern “Kryssprickarna” som var en flitigt engagerad orkester på Polketten Liseberg. Inspirationen hämtades från hans vistelser vid Mjörn på somrarna. Karl Severin var också Musikkåren Kamraternas dirigent åren 1940 och 1941. Fritz Gustav Sundelöf var textförfattare (för bl.a. Ernst Rolf) och sedermera nöjeshistoriker.
- Morgon, komp: Ejnar Eklöf
Ejnar Eklöf (1886–1954) blev känd för sina högstämda, religiösa, fosterländska sånger. Morgon skrevs 1917 till text av K. G. Ossiannilsson. Morgon har under lång tid varit ett av de traditionella stycken som spelas i kyrktornet på Kristi himmels-färdsdagens morgon.
- Florentinermarsch, komp: Julius Fucik
Ofta spelad konsertmarsch I blåsorkestersammanhang. Julis Fucik (1872–1916) var Österrikisk Tjeckisk militärmusiker som studerat komposition för bl.a. Dvorak i Prag. Skrev ca 400 verk varav ca 100 marscher.
- Sanctus, komp: Franz Schubert
Frans Schubert (1797–1828) skrev sin “Mässa i F” 1814. Sanctus är en del av denna mässa (helig, helig). Sanctus spelas traditionellt av musikkåren på kyrkogården på Alla helgons dag.
- Porgy And Bess, komp: George Gershwin, text: Ira Gershwin
Porgy And Bess bygger på ett libretto av Heyward från skådespelet Porgy (1927). Uruppfördes 1935.
- Bondvals (oktett), komp: Theodor Pinet
Theodor Pinet (1875–1968) föddes i Närke av svensk mor och belgisk far. Han var verksam som “dansmusiker” främst i Stockholm och skrev Bondvals i samband med Stockholmsutställningen 1909.
- Irish Tune, komp: Trad., arr: Percy Aldridge Grainger
Irish Tune, från den irländska folkmelodin “Danny Boy”, nedtecknades av Miss J.Ross och publicerades i Dublin 1855. Detta arrangemang gjordes av P. A. Grainger (1882 1961) under hans tid som militärmusikinstruktör i USA under 1920-talet. Arrangemanget är dedicerat till Edvard Grieg som var både en nära vän och förebild för Grainger.
- Toner Från Brännö (potp.), komp: Lasse Dahlquist, arr: B. Lindström
Ett potpurri på ett antal melodier ur Lasse Dahlquists rika produktion.
- Irving Berlin Showstoppers, komp: Irving Berlin, arr: John Higgins
Irving Berlin (1888–1989), en av Amerikas populäraste kompositörer. Ex. White Christmas, Alexanders Ragtime Band. Här är ett potpourri med bl.a. Puttin´ On The Ritz, Cheek To Cheek, Shaking The Blues Away, Steppin´ Out With My Baby, There´s No Business Like Show Business.
- Tomtarnas Vaktparad (Heinzelmänchen’s Wachtparade), komp: Kurt Noack
Kurt Noack skrev Tomtarnas Vaktparad 1912. Marschen är självskriven i samband med den årliga Tomteparaden på 1:a advent.
- Kamraternas Jubileumsmarsch, komp: Helge Damberg
Helge Damberg (1885–1961). Han var efter en kort tid som militärmusiker verksam som restaurang- och teaterkapellmästare och känd som arrangör och kompositör, bl.a. till ett stort antal marscher. Damberg var verksam som militärmusiker i Göteborg och musikkårens egen marsch har antagligen skrivits någon gång på 1930-talet då den fanns med på jubileumskonserten 1938 (35-års jubiléet).